Povestim vinul: Feteasca Neagra 2002 Vinoteca Sahateni – Dealu Mare

Despre vinurile vechi disponibile in magazine specializate, ba chiar si in supermarketuri numai de bine … unele poarta capisoane de ceara lustruite si pseudo certifcate de autenticitate. Altele stau in sticle fabricate dupa anul 1998 si se pretind fete mari din 1980

De gustat am tot gustat. E greu sa zici daca este de 20 de ani sau 12 ani. Dar poti sa zici sigur daca e fals sau nu, si nu in ultimul rand poti sa iti dai seama daca vinul este un cadavru, descompus si disociat, fantoma unui vinutz modest care a fost supus procesului de invechire impotriva menirii lui.

Feteasca Neagra Harriton 2000 a fost unul din primele mari vinuri rosi romanesti. Chiar daca criticii si formatorii angajati cu plata la postare ma vor contrazice, pe vremea aceea (2001 – 2002) Pince Matei, pentru care am tot respectul, inca nu se bucura de recunoastrea Harittonului. Ultimile sticle din 2000 s-au vandut acum 4 ani la lictatie cu sume de pana la 200 Euro , si nu cred ca mai exista vre-o sticla disponibila.

Am descoperit acest vin vechi (Feteasca Neagra Harriton Sahateni 2002) in 2012 in calitate de consilier al unor investitori in vizita la Vinterra, un producator candva foarte pe val si acum aflat in lichidare judiciara. Din fericire sticlele nu aveau ceara pusa peste dopuri, si se putea evalua corect care dintre ele aveau sansele cele mai mari sa contina ceea ce trebuie. Am cumparat cateva sticle, le-am degustat, si dupa ce am descoperit ce era inauntru m-am intors si am cumparat toate exponatele cu dopuri intregi, nealterate de trecerea timpului

La vinul vechi cuvantul demidulce are alta conotatie fata de vinurile de un an sau doi. Vinul este un produs viu si este intr-o continua transformare. In timpul invechirii ceva se transforma in altceva, pana cand nu mai este nimic de transformat in mod benefic si vinul moare. In acest caz restul acela natural de zahar care l-a incadrat initial in categoria “demidulce” a sustinut in viata acest vin care acum este un demisec.

Vinul a capatat o complexitate deosebita a aromelor prin invechire. Fructe deshidratate, stafide, prune, smochine, in perfect echilibru cu taria alcoolica si consistenta corpului sau.

Este recomandata aerarea lenta in sticla, nu se recomanda turnarea direct in decantor.

Publicat în categoria Despre Vinuri pe de .

Despre Rares Marinescu

Toate opiniile exprimate sunt personale si reprezinta punctul meu de vedere ca si iubitor de vinuri. Nu sunt insa un iubitor/povestitor de vinuri obisnuit. Nu vorbesc despre vinuri pe care le primesc cadou, ci vorbesc despre vinuri pe care chiar le cumpar ca si consumator. Nu vorbesc despre vinuri pentru ca vreau sa le vand. E adevarat ca vand vinuri prin magazinul meu Boutique du Vin dar trebuie sa va spun ca am deschis acest magazin pentru ca imi doream ca si cumparator ca un astfel de magazin sa existe. Nu vorbesc despre producatori ca si observator extern al fenomenului. In ultimii 9 ani am fost director general al unor producatori de vin importanti. Pe unii dintre ei i-am ajutat sa iasa din zona de recunoastere regionala si sa intre in top 5 national. Nu sunt somelier. Sunt degustator ADAR. Iubesc vinul si respect vinurile bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>