Piept de rata cu sos de portocale

m3

Sa nu va duceti cu gandul la bucataria asiatica, pt ca rezultatul final al acestei retete este de-a dreptul european. European din zona upper-class.

Ingrediente:

2 buc piept de rata (aprox 300g fiecare)

Sare, piper, 2 lingurite de miere
15 g unt,

3-4 linguri sherry dulce recomand Romate Sherry  sau Solera 1847

Pentru sos:
1 portocala
150 g frisca lichida pentru gatit sau o smantana mai grasa
Sare, piper, miere

Pieptul de pui se spala, apoi sterge si se freaca bine cu sarea si piperul proaspat macinat.
Punem o tigaie la incins fara a adauga grasime. Asezam pieptul de pui cu pielea in jos (in prealabil am intepat pielea din loc in loc). Prajim carnea pentru aproximativ 6 minute. Intoarcem pieptul de pui si il prajim si pe partea cealalta, tot cam 6 minute.

Cu putin timp inainte de a se praji carnea de tot, ungem pielea acesteia cu miere. Adaugam untul in tigaie. Stropim carnea cu sherryul dulce de jerez, dupa care o scoatem din tigaie si o punem deoparte pe o farfurie incalzita acoperind-o cu un capac.

Pentru sos, se spala portocala in apa fierbinte. Se sterge bine, se rade coaja, iar sucul obtinut din stoarcerea ei se adauga in sosul din tigaie (in prealabil am indepartat stratul de grasime care s-a adunat la suprafata). Adaugam si coaja rasa de portocale, iar mai apoi si smantana. Sosul se incalzeste la flacara mica. Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si miere. Se va servi alaturi de carne.

Ca si garnitura va recomandam cartofi la cuptor cu brocoli.
Vin recomandat: Momo – Ribera del Duero  sau daca bugetul permite: Incantation – Ceptura

Pe ce se bazeaza asocierea vinului cu mancarea ?
Sosul capata o nuanta dulce-acrisoara de la miere si portocala, si imblanzetste carnea de rata care scapa de nuantele neplacute si devine smooth (pur si simplu nu gasesc acum un cuvant in limba romana care sa exprime ce vreau sa spun)

Ambele vinuri propuse sunt dense cu tanini puternici dar rotunjiti prin baricare si cu complexe aromatice datorate atat baricarii cat si ansamblajului in sine.

 

Publicat în categoria Vinuri si Retete Culinare pe de .

Despre Rares Marinescu

Toate opiniile exprimate sunt personale si reprezinta punctul meu de vedere ca si iubitor de vinuri. Nu sunt insa un iubitor/povestitor de vinuri obisnuit. Nu vorbesc despre vinuri pe care le primesc cadou, ci vorbesc despre vinuri pe care chiar le cumpar ca si consumator. Nu vorbesc despre vinuri pentru ca vreau sa le vand. E adevarat ca vand vinuri prin magazinul meu Boutique du Vin dar trebuie sa va spun ca am deschis acest magazin pentru ca imi doream ca si cumparator ca un astfel de magazin sa existe. Nu vorbesc despre producatori ca si observator extern al fenomenului. In ultimii 9 ani am fost director general al unor producatori de vin importanti. Pe unii dintre ei i-am ajutat sa iasa din zona de recunoastere regionala si sa intre in top 5 national. Nu sunt somelier. Sunt degustator ADAR. Iubesc vinul si respect vinurile bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>