New Commers

Good Wine – Noiembrie 2012

Partea 4

Aici e foarte simplu, acesta categorie se numeste “New Commers” pentru ca avem de a face cu producatori noi.

petrovaselo

Am inceput cu Petro Vaselo, un producator la care practic aveam programata degustarea dupa ce ne armonizasem din punct de vedere comercial cu doua zile inainte. Urma ca aici, la Good Wine sa degust toate vinurile lor pentru a decide care se listeaza in Boutique du Vin. Am pornit cu Bendis, un spumant roze din Pinot Noir cu perlaj vivace si arome de zmeura/capsuni foarte elegante. Primul vazut, primul trecut de criteriile necesare prezentei in magazinul meu : calitate si apoi pret in concordanta cu calitatea. Au urmat Alb de Petrovaselo, un Chardonnay 2011 nebaricat, Malatine – un chardonnay 2011 baricat, Otarnita – Pinot Noir 2010, exemplar pentru manualele despre tipicitate de soi, Rosu de Petrovaselo – Cabernet fara baric, Ovas 2012 – ansamblaj CS / FN baricat, de tipul ligii vinurilor campioane, si Melgis – FN 2011 baricat. Intentia mea era de a lista maxim trei vinuri si o sa imi fie greu sa ma decid daca las vreunul afara, pentru ca toate sunt foarte bine facute. Le vom discuta si analiza in Degustarile Boutique du Vin ce vor urma (Miercuri in fiecare saptamana cu pauza in perioada de sarbatori)

Crama Girboiu. O gama noua, Epicentrum, acelasi film al “namingului”, sau poate doar o fina ironie la adresa pronuntiei moldovenesti (stiti bancul cu pirelli ?) sub care au facut un cupaj de Sarba + Plavaie, doua soiuri autohtone. Ideea excelnta, dar vinul nu m-a convins. Prin urmare am vazut si variantele univarietale, Livia Sarba (deja prezent in magazinul meu), si Livia Plavaie. Ambele univarietale sunt peste cupaj, desi ar trebui sa fie invers. De Sarba nu mai zic nimic pentru ca intra in degustarea pe care o organizeaza Boutique du Vin peste cateva zile, dar la Plavaie m-a mirat onctuozitatea pe care nu o stiam tipica soiului, cel putin nu era in acest vin acum 4 ani cand am gustat prima data vinurile lor si pe cand foloseau Plavaia pentru corectii de acididtate in vinurile univarietale. Am vazut apoi celalat “ieste-pi-cientru – Epicentru” un cupaj de Cabernet + Merlot 2011. 14,2% alcool, tinerel si ca urmare cam salbatic, promite ca o sa fie un vin bun dar ramane de vazut peste 6 luni daca se va distinge din marea mutlime a caberloturilor din piata. Am inchis cu Bacanta Feteasca Neagra, spicy placut, plin, rotund, perfect … a crescut fata de ultima data cand l-am vazut si m-am intrebat de ca nu l-am listat pana acum? Apoi mi-am amintit: din cauza pretului care a fost pus probabil intr-un moment de entuziasm al producatorului fata de primul sau vin din categoria super-grea.

Tot pe frontul de est am vrut sa trec in fuga pe la Casa Panciu, sa vad ce s-a intamplat dupa ce l-am mutat pe vinificatorul lor: Claudiu Porumb, la Urlati. Sauvignon Blanc Sagio 2011, nas timid, corp bun cu aciditate, care il face viu si salveaza un pic ansamblul care se incheie cu un final lung placut. Deja interesul era starnit in cel mai pozitiv mod dar a urmat un cupaj de Feteasca Regala cu Muscat. E ca si cum ai inveli o felie de paine intr-o lipie. Un cupaj nefericit intre doua soiuri care sunt paralele in sensul in care exprima cam acelasi lucru mai ales daca nu culegi Feteasca repede si o lasi sa acumuleze tot soarele toamnei. La stand ospitalitate de nota 10, prin urmare nu am plecat si am mai vazut un Roze din Babeasca, care incepe foarte promitator dar continua dezamgitor, un Sagio Feteasca Ng./CS cu volatila mare dernjanta peste un ansamblu care putea sa fie reusit. In final am avut doua surprize placute: Babeasca Casa Panciu si Feteasca Neagra Casa Panciu. Din pacate vinuri pentru hypermarket dar vinuri mai bune decat cele pe care producatorul le-a dedicat pentru horeca si wineshop. End of story = vizita fara urmari in rafturile Boutique du Vin. Pacat ca nu au pe nimeni care sa poata aprecia ce vinuri sa aloce pentru fiecare din etichetele destinate canalelor de piata specializate.

liliac

A fost cat pe ce ratez vizita la Liliac. Erau pe lista mea de vazut obligatoriu, dar au avut standul asezati in zona cu utilaje pentru vinificatie, departe de culoarele cu trafic mare ale targului. O vizita facuta in ultimile 10 – 15 minute ale targului. Young Liliac, din soiuri traditionale transilvanene (si ungariei, slovaciei …) Neuburger si Muscat. Curat, proaspat, usor, aromat, numai bun pentru a racola in randurile iubitorilor de vin pe cei care au baut altceva pana acum. Din pacate pretul ridicat il pune in imposibilitatea de a isi indeplini menirea, nimeni nu face teste-scoala la 40 ron / sticla (aici este proiectia lui de pret intr-un wineshop). Liliac Feteasca Regala, vinificat foarte bine, proaspat, frumos, aceiasi problema cu pretul sau care este asezat peste Sole Feteasca Regala (Cramele Recas), care deja mi se pare un vin cam scump. Nectar Liliac, la 0,5 L, ceva intre Ice Wine si Tokaj, dar lucrat curat (patroni austrieci, deh…), fara mucegaiuri. La vinul asta nu conteaza pretul, el intra intr-o nisa destul de ingusta, a vinurilor dulci de calitate. Maxim de ospitalitate la stand, dar la anul o sa fiu tentat sa pun producatorul in categoria « Nehotaratilor » pentru ca ei produc pentru export, atat dupa nume si pozitionarea ca pret, si in acelasi timp au un mash gigantic pe Bd. Magheru, si cheltuie 400 de Euro sa inchirieze un stand la un targ eminamente pentru piata interna.

Publicat în categoria Producatori de vin, etichetat , , , , pe de .

Despre Rares Marinescu

Toate opiniile exprimate sunt personale si reprezinta punctul meu de vedere ca si iubitor de vinuri. Nu sunt insa un iubitor/povestitor de vinuri obisnuit. Nu vorbesc despre vinuri pe care le primesc cadou, ci vorbesc despre vinuri pe care chiar le cumpar ca si consumator. Nu vorbesc despre vinuri pentru ca vreau sa le vand. E adevarat ca vand vinuri prin magazinul meu Boutique du Vin dar trebuie sa va spun ca am deschis acest magazin pentru ca imi doream ca si cumparator ca un astfel de magazin sa existe. Nu vorbesc despre producatori ca si observator extern al fenomenului. In ultimii 9 ani am fost director general al unor producatori de vin importanti. Pe unii dintre ei i-am ajutat sa iasa din zona de recunoastere regionala si sa intre in top 5 national. Nu sunt somelier. Sunt degustator ADAR. Iubesc vinul si respect vinurile bune.

O părere la “New Commers

  1. Pingback: Boutique Du Vin » Blog Archive Good Wine – Noiembrie 2012 » Boutique Du Vin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>