Elita Confirmata

Good Wine – Noiembrie 2012

Partea 3

Aceasta categorie se numeste “Elita Confirmata” pentru ca avem de face cu producatori care au reusit sa demonstreze in sase-sapte sau mai multi ani consecutivi ca sunt abonati la mari premii internationale si la pretentia confirmata legata de vinuri premium si super-premium.

RECAS

La Cramele Recas am revazut un vin deja prezent in rafturile mele : Uberland 2009 – in curs de epuizare de stoc dar abia ajuns la pragul de expresie maxima. Va urma Uberland 2011 prin martie la anul pentru ca recasenii nu au fost multumiti de anul 2010 si nu va exista Uberland din acest an. Am sarit peste Solo Quinta si Sole Chardonnay dat fiind ca tocmai le-am avut in degustarile Boutique du Vin de saptamanile trecute si am incercat o gama de hypermarket, asa ca sa ma tin la curent cu evolutia lor pe acest segment de piata. Castel Huniade, unde Rieslingul 2012 este surprinzator de bun pentru un vin la mai putin de 20 ron pret de raft, cu arome de fructe tropicale, textura ferma si aciditate foarte buna, un vin care acum 5 ani ar fi fost descalificat la concursurile organizate in Romania pentru ca pe vremea aceea se considera ca rieslingul italian trebuie sa aiba nas de … vin, fara alte arome. Sauvignonul Blanc 2012 demisec, prea comercial pentru mine va musca probabil din fanii de Jidvei, Feteasca Regala 2012 are un aer de Chardonnay (ar putea fi confundat la o degustare in orb), la fel de demisec si comercial dar mai putin vulgar decat Sauvignonul Blanc. La rosii Huniade are un Pinot Noir 2011 baricat trei luni, cu culoare de Pinot Noir (nu cred in afirmatia unor producatori care spun ca: “asa iese la noi Pinotul, mai inchis la culoare”, ci mai degraba cred in cupaj sau plantatii intercalate), bine facut, cu lemnul in spatele nuantelor tipice ale strugurelui si cu un final lung dominat de note de merisor. Am vazut apoi Feteasca Neagra 2011, demisec comercial cu lemnul peste nuantele spicy ale F.N. si cu toate acestea cam ascutit, si in final Syrah 2011, elgant, cu taninii si cu toate ascutimile tipice rotunjite, la fel ca si Rieslingul, un vin mult peste destinatia sa de hypermarket.

Tot la ei am gustat doua produse importate din Itlia, noutati absolute. Proseco STR GUIA 109, extra dry de la FOSS MARAI (probabil ca in Ungaria numele lor starneste zambete …), cam scump dupa asteptarile mele de la un proseco, dar in acelasi timp cu mult peste asteptarile mele de la un proseco – prin urmare cu sanse mari de a ajunge in raftul Boutique du Vin, si un spumant roze numit ROSS FOSS MARAI, cu un nas destul de modest pentru designul elegant si pretul cerut, care are singura calitate de a fi extrem de curat.

La standul Recas m-am intalnit cu Domul Dan MunteanHALEWOOD de la Cramele Halewood, si am fost “rapit” pentru a vedea doua noutati. RHEA – Cab S. + Merlot 2008, cu 30 (da am scris bine) de luni in barric, care i-au adus o transformare sublima. Nu cred ca baricurile au fost noi cum a spus D-na Lorena Deaconu (winemakerul lor rezident) pentru ca lemnul era extrem de bine integrat, dar poate ca dansa are dreptate si cunoaste o tehnica anume care a dus la acest rezultat. Al doilea vin este un SIRAZ 2011, se va numi Pontus (va fi lansat in scurt timp). La fel ca si Syrahul recasenilor toate ascutimile care mie nu imi plac la acest soi au fost bine modelate si vinul are un punct de echilibru maiestuos. Fata de Syrahul de la Huniade are ceva in plus, si anume complexitate si eleganta. Nu am aflat detalii de pret dar daca acestea sunt potrivite, si politica comerciala a Cramelor Halewood si-a iesit din disperarea de acum un an sau doi, e posibil sa se redeschida pentru ei rafturile Boutique du Vin.

La SERVE am avut cea mai buna ospitalitatate cu vizitatorii din tot targul (am observat si cum au fost tratati ceilalti vizitatori ai standului lor). Am revazut Rozeul Terra Romana 2012, revenit in raftul meu de acum cateva saptamani dupa o rupere de stoc de o luna si jumatate. F.N. + M.E., in continuare cel mai constant roze premium din Romania, si in continuare maxim respect pentru politica comerciala serve care nu a crescut artificial pretul acestui vin care in ultimii trei ani s-a epuizat mereu inainte de vreme.SERVE Producatori, luati exemplu: aceasta atitudine inseamna respect pentru consumatorul tau. Lotul actual, la fel ca si celelalte are un pic peste 30.000 de sticle pentru ca daca s-ar fi facut mai multe ar fi fost mai putina Feteasca Neagra in ansamblaj si implict calitatea ar fi coborat. Milenium Alb (la fel prezenet deja in raftul BDV) ansamblaj de S. Blanc, Riesling si Chardonnay, toate din 2011, proaspat ca in prima zi, primavaratec, elegant, curat si cu un finish lung si placut. Cuve Amaury, S. Blanc + Riesling baricat din 2011, are o tusa de baric foarte frumoasa, un exeplu pentru cei care baricheaza vinuriule albe. Nu am inteles insa de ce nu s-a vandut niciodata suficient de bine ca sa ramana in raftulrile Boutique du Vin, pentru ca este fara dopar si poate unul din cele mai nobile si elegante albe romanesti. Vinul Cavalerului 2010 – Merlot (dealurile munteniei, adica Dealu Mare dar fara DOC), 40% baricat, are o culoare neconvingatoare si un aer cam prafuit, la fel ca si Terra Romana Cabernet (dobrogea) 2010. Ambele stau bine la tipicitate dar din punctul meu de vedere sunt prea light pentru pozitia lor in piata ca pret si target. Terra Romana Feteasca Neagra 2010, aur la Vienna in 2012, Dealu Mare, spice, echilibrat, bun, de luat in magazin daca nu as avea atatea F.N.-uri. Va ajunge insa pe magazinul online unde nu sunt probleme fizice legat de spatiul de expunere a vinurilor. Milenium Rosu 2009, cupaj de F.N. + Cabernet + Merlot este un exemplu tipic de trimf al cupajului asupra vinurilor univarietale. Exista déjà in Boutique du Vin si va ramane, la fel ca si Cuvee Charlotte 2008, fin si dur in acelasi timp, catifelat si intruziv intr-un mod inexplicabil, complex … o veste proasta este ca stocul e pe sfarsite si nu stiu daca am sa il conving pe Louis sa imi rupa doua cutii din rezerva firmei. Am vazut si un vin facut de acelasi proprietar al SERVE in Corsica, Comte Peraldi, apelation Ajaccia, “proprieter comte Guy de Poix“. Complex, tipic frantuzesc, sangeros in cel mai pozitiv mod … ansamblaj de Niellucciu si Sciaccarello, soiuri tipice Corsicane, care am inteles ca nu au putut fi aclimatizate nici macar in Sardinia. Acest vin intra sigur in Boutique du Vin unde vinurile franceze in general au fost slab reprezentate pana acum, si sa ma ierte spiritul distinct corsican pentru aceasta integrare silita in marele hexagon.

Tot la categoria Elitelor am vazut si standul lui Vinarte, care s-a transformat de la o zi la alta, prima data cu niste picturi naive ale unor copii puse pe barricuri, apoi cu doua dominsoare pictate peste corpul nud care se camuflau in bannerul multicolor din spate. Aici am vazut cateva vinuri noi din care au ajuns deja, acum cand cititi, pe raftul Boutique du Vin: Vinarte Riesling 2011, fruct, prospetime, textura moderna, final lung. Vinarte Tamaioasa 2011, demisec – bravo, uite un model pentru toti cei care faceau tamaioasa care mai de care mai dulce si acum o tot cauta in varianta seaca, a venit Vinarte si a aratat ca punctul de echilibru il gaseste Tamaioasa la un “demisec domnesc” (adica in zona de jos a categoriei, spre sec). Probabil ca la o degustare de vinuri bune acest aspect trebuie mentionat ca sa atraga atentia publicului. Vinul are aroma, corp, aciditate, tot ce ii trebuie pentru a aduce acest soi in categoria vinurilor de clasa. Vinarte Rose 2011, Cabernet si Merlot, mai degraba pinky decat foaie de ceapa dar cu arome, usor picant, suplu si frumos, cu zmeura si capsuni, exact ce cauti la un rose plus inca ceva ce nu cauti dar te surprinde in mod placut. Vinarte Negru de Dragasani, un vin care umple gura cu arome de fructe deshidratate si de condimente, amplu, frumos, cu final lung, de departe peste ceilalti producatori care imbuteliaza acest soi.

VINARTE-1

La standul lui Vinarte m-am intalnit cu Fiorenzo Rista, unul din cei mai buni vinifcatori care s-au « aclimatizat » in Romania (autorul de inceput al celebrelor Soare, Prince Matei care sunt pe raftul Boutique du Vin inca de la inaugarerea magazinului), care m-a invitat la standul Hallewood spre a degusta ultimile lui creatii : Vitis Metamorfosis – S. Blanc/F. Alba 2011 fara barric chiar daca pare ca ar avea, plin, corp excelent cu textura culinara care iti mangaie obrajii pe interior, final intens si luuung. Vitis Metamorfosis – Feteasca Neagra 2011, cel mai sincer vin din acest soi, cu tanini bine rotunjiti dar fara barric. Fiorenzo spune ca asa este Feteasca Neagra daca o vinifici cum trebuie, si anume cu delicatete, aproape ca pe un vin alb. Cantus Primus – Cabernet 2008, arata ca un vin care nu e facut in Romania. Am aflat secretul, Cabernetul trebuie cules cand samburii strugurilor sunt copti, pentru a gasi acea catifelare distincta si contrarianta la un vin foarte masculin. Am inchis cu Vitis Metamorfosis – Merlot 2010, un vin bun dar cu o volatila destul de deranjanta. Sticla fusese deschisa atunci, am mai stat si am turnat vinul de cateva ori dintr-un pahar in altul. Rezultatul a fost = LOVE. Daca politica comerciala a companiei isi va iesi din disperarea de acum un an, va intra pe raftul Boutique du Vin. Asta este cand vezi vinurile si te gandesti si la partea lor materiala nu doar la poezia entuziasta a aromelor.

VINARTE

Publicat în categoria Producatori de vin, etichetat , , , , , pe de .

Despre Rares Marinescu

Toate opiniile exprimate sunt personale si reprezinta punctul meu de vedere ca si iubitor de vinuri. Nu sunt insa un iubitor/povestitor de vinuri obisnuit. Nu vorbesc despre vinuri pe care le primesc cadou, ci vorbesc despre vinuri pe care chiar le cumpar ca si consumator. Nu vorbesc despre vinuri pentru ca vreau sa le vand. E adevarat ca vand vinuri prin magazinul meu Boutique du Vin dar trebuie sa va spun ca am deschis acest magazin pentru ca imi doream ca si cumparator ca un astfel de magazin sa existe. Nu vorbesc despre producatori ca si observator extern al fenomenului. In ultimii 9 ani am fost director general al unor producatori de vin importanti. Pe unii dintre ei i-am ajutat sa iasa din zona de recunoastere regionala si sa intre in top 5 national. Nu sunt somelier. Sunt degustator ADAR. Iubesc vinul si respect vinurile bune.

O părere la “Elita Confirmata

  1. Pingback: Boutique Du Vin » Blog Archive » Good Wine – Noiembrie 2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>