Principala problema a producatorului de vin: Cum fac sa vand mai mult, mai profitabil ?

De-a lungul ultimilor 9 ani in care am fost implicat in industria vinului atat ca si producator cat si ca importator si comerciant am cautat sa imi imaginez cum ar trebui sa fie un targ de vinuri diferit de acele evenimente publice de gen Romexpo.

Am descoperit de curand un nou concept de targ de vinuri, modern, diferit, cu o orientare stricta pentru business, pentru ca business-ul nu poate fi disociat de calitatea vinurilor.
Nu faci business, nu ai cum sa produci vin de calitate pentru ca nu ai resursele financiare necesare.
Nu vinzi marfa suficient de repede, vinurile tale albe, proaspete si minunate se vor transforma in niste “babutze” ofilite, despre care un critic indulgent va spune: “pacat ca nu ne-am intalnit cu acest vin acum un an, sau doi”

Cum spuneam, am descoperit conceptul si am lansat invitatia catre producatori: “Haideti sa va intalniti cu niste cumparatori reali, care vin aici sa caute noi furnizori si noi vinuri de la furnizorii deja cunoscuti.”
Cine erau acesti cuparatori ?
Carrefour, reteaua de hoteluri Continental, reteaua de restaurante La Mama, alte restaurante si distribuitori …

Proverbul acela: “daca s-ar gasi minte (materie cenusie) la alimentara, tot cei destepti s-ar duce sa o cumpere” a fost verificat si la prima editie

Numarul celor ce au vrut sa vanda marfa a fost mai mic decat a celor care au venit sa o cumpere …

In rest va invit sa vizualizati materialul video:

Publicat în categoria Producatori de vin pe de .

Despre Rares Marinescu

Toate opiniile exprimate sunt personale si reprezinta punctul meu de vedere ca si iubitor de vinuri. Nu sunt insa un iubitor/povestitor de vinuri obisnuit. Nu vorbesc despre vinuri pe care le primesc cadou, ci vorbesc despre vinuri pe care chiar le cumpar ca si consumator. Nu vorbesc despre vinuri pentru ca vreau sa le vand. E adevarat ca vand vinuri prin magazinul meu Boutique du Vin dar trebuie sa va spun ca am deschis acest magazin pentru ca imi doream ca si cumparator ca un astfel de magazin sa existe. Nu vorbesc despre producatori ca si observator extern al fenomenului. In ultimii 9 ani am fost director general al unor producatori de vin importanti. Pe unii dintre ei i-am ajutat sa iasa din zona de recunoastere regionala si sa intre in top 5 national. Nu sunt somelier. Sunt degustator ADAR. Iubesc vinul si respect vinurile bune.

8 păreri la “Principala problema a producatorului de vin: Cum fac sa vand mai mult, mai profitabil ?

  1. Berbecutio

    Pai aia care nu-si vand marfa sunt extrem de putini. Stii prea bine caracteristicile pietei noastre de vinuri.
    Ce m-a socat pe mine la “evenimentele alea de la ROmexpo” este reactia la propunerea unei colaborari, atunci pe loc: “aaa..nu ne vedem capul de treburi cu targul asta…vorbim peste vreo saptamana cand ne mai linistim” :)). Ai venit sa dai de baut? Sa-ti afisezi pasarelele? Sa te dai mare cu standul tau?
    Se vinde orice la orice pret, de unde si calitatea foarte slaba a celor care ocupa posturi in vanzari.

    Răspunde
  2. Rares Marinescu Autor articol

    In realitate cei care vand bine sunt extrem de putini. Marea majoritate vand doar struguri sau vin vrac catre acei 7 – 8 care vand imbuteliat. Jumate din astia care vand imbuteliat ar fi foarte incurcati daca ar trebui sa foloseasca mai mult din propriile vii.

    Pasarelele saracele ce sa faca ? Trebuie si ele expuse undeva !

    Răspunde
  3. Razvan

    Dintre toti producatorii de vin, la doar cativa am gasit magazin online de unde-ti poti cumpara vinul. de cele mai multe ori nu faci mare afacere dar macar te imbeti cu ideea ca-si depoziteaza vinul corespunzator. nu prea stau bine insa la partea cu transportul – vara tot la 60 de grade il primesti. De ceva timp nu mai cumpar vinuri de la : magazin, hypermarket si am inceput sa le spun pas si magazinelor online. am gasit zeci de magazine de pe afara care livreaza la noi – unele chiar cu transport zero. preturi mult mai mici – intre 20 si 60%. facem pariu ca in maxim 3 ani un mare retailer online se va prinde cum sta treaba pe la noi si o sa va inchida magazinele? mi se pare incredibil ca un magazin online sa practice adaos de 3-_40% iar comisionul sa urce spre 100% in multe cazuri. vinul romanesc e pe drumul ce bun dar e cam scump, comerciantii practica preturi astronomice si ne acuza pe noi, clientii, de lipsa de educatie. dragii mei, vinul e la voi, dar banii sunt la mine ! si eu imi aleg de unde-l cumpar.

    Răspunde
    1. Rares Marinescu Autor articol

      Draga Razvan,

      Ai perfecta dreptate in tot ce spui, mai putin cu doua aspecte.

      1. Comerciantii nu practica preturi astronomice, cel putin eu nu practic preturi astronomice, si mai stiu cateva site-uri care au preturi mai mici decat ale mele (vine aici costul de transport care de multe ori compenseaza la ei diferenta de pret fata de site-ul meu)
      Statul ne impoziteaza afacerile, totul in Romania este mai scump decat face (curentul, comustibilul, valoarea impozitelor … comisioanele bancilor, chiriile)
      Nu e vorba de preturi astronomice, ci de a face un exercitiu financiar pozitiv. Nu ne imbogatim din vanzarile de vinuri. Se imbogatesc aia care vand la negru, marfa contrafacuta sau originala fara accize platite, fara tva, impozit pe salarii si pe venit, s.a.m.d.

      2. Pretul exagerat al vinului romanesc este dat exclusiv de producator. Sunt vinuri romanesti care costa 90 de lei sau mai mult si care sunt mai slabe decat vinuri straine de 15 euro. De aceea nu am in magazin multe vinuri (Oprisor, Davino, si multi altii)

      Eu am deschis magazinul de vinuri (cel fizic, nu cel online) cu inima indoita, dar daca tot am facut-o m-am straduit sa o fac cat mai bine. Magazinul online este in cazul meu o extensie a unui magazin fizic. Daca vine multinationala si ne inchide, asta este, o sa deschidem un ateleier de pictat barci undeva la capatul lumii.

      In general clientii din Romania nu au educatie, probabil ca tu esti una din putinele exceptii.
      De asemenea in general comerciantul roman este nesimtit, probabil ca exista si aici exceptii.

      Răspunde
  4. Croan Dumitru

    in cautarea unei modalitati de a vinde vin, am dat peste acest site si am citit majoritatea posturilor.Impresionant…dar exista multi ca mine care poseda vin bun, nu facaturi ca majoritatea celor care il comercializeaza si nu reusesc sa vanda.. chiar daca il ofer cu un pret de nimic

    Răspunde
  5. p cezar

    Draga Ravan,
    ai perfecta dreptate si se pare ca alesii nostri nu vor in general sa gindeasca in interesul nostru ci numai in interesele lor personale si de aici ne confruntam cu foarte multe probleme .
    am 2 ha de vie intr-o zona de vis cu soiuri deosebite calitativ (merlot ,aligote si sovignon). Datorita unor probleme de metabolizare personale am inceput sa -mi produc vinul in modul cel mai natural posibil si cit mai departe de tabelul lui Mendelev. Rezultatele au fost impresionante atit pentru mine cit si ptr prietenii mei .
    Ce vreau sa spun e am putea incerca o colaborare constructiva ptr ambele parti , eu sa produc vin si tu s-al vinzi .Marea majoritate incearca sa-si recupereze investitiile din vinzarea strugurilor si din ce le ramine mai fac un vin ca sa nu -i arunce . Sa faci si productie de calitate si marketing e greu de tot , in vie se spune ca e de lucru din ianuarie pina in ianuarie . Eu te-as invita daca dispui de putin timp la o mica degustare si cu siguranta ti-ai dori sa comercialiezi asemenea vinuri.
    Am avut o experienta trista : am intrebat producator autorizati de vinuri de ce nu incearca sa faca vin asa cum il da butucul si mi-au raspuns ca nimeni nu risca sa i se strice o cantitate de vin asa de mare si de aceea este tehnologia aprobata …..cu atitea e-uri
    Solutia , dupa parerea mea , ar fi sa ni se permita si noua sa vindem legal cantitatile de vin traditional ce le putem produce ptr subzistenta si abia atunci vor scadea bolile cauzate de consumul de atitea porcarii..
    Eu plec de la premiza ca vinul trebuie sa te bucure si sa te vindece nu sa te imbolnaveasca.

    Răspunde
  6. dl rares si razvan

    este foarte usor sa vorbest despre vanzare vin ,fara sa fiti implicat direct ca asociat intr-o firma care produce vin, numai angajat si sa vezi numai parte de vanzare fara se calculezi costul vanzari, sau la RECAS erea altfel?

    Răspunde

Lasă un răspuns către Rares Marinescu Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>